flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», як він стосується здійснення правосуддя?

18 липня 2019, 08:39

16 липня 2019 року в Україні набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Вказаний Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України, в тому числі  і застосування державної мови в судочинстві.

В частині першій статті першій Закону зазначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Відповідно до положень статті 14 Закону, у судах України судочинство провадиться, а діловодство здійснюється державною мовою. У судовому процесі може застосовуватися інша мова, ніж державна, у порядку, визначеному процесуальними кодексами України та Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Суди ухвалюють рішення та оприлюднюють їх державною мовою у порядку, встановленому законом. Текст судового рішення складається з урахуванням стандартів державної мови.

Також у вказаному Законі міститься перелік  осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків,  серед яких, судді, які обрані чи призначені відповідно до Конституції України та здійснюють правосуддя на професійній основі, члени та дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Вищої ради правосуддя; прокурори, адвокати,  нотаріуси.

Новий Закон  надає кожній особі  право  звернутися до Уповноваженого  із захисту державної мови, інших органів, уповноважених здійснювати захист і контроль щодо застосування державної мови, зі скаргою про порушення вимог цього Закону та щодо усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

Зокрема зі скаргою особа зможе звернутися якщо  у судовому процесі застосовувалася інша мова, ніж державна, крім випадків, визначених цим Законом та процесуальними кодексами або ж коли судове рішення було складено іншою мовою, ніж державна, або якщо особа вмотивовано вважає, що мова, якою складено таке рішення, не відповідає стандартам державної мови і це зроблено навмисно.

З положеннями Закону можна ознайомитися за посиланням:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19

 

Прес-служба Піщанського районного суду Вінницької області