flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники дипломатичних установ країн Великої сімки відзначили прозорість процесу призначення кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

25 вересня 2017, 10:09

20 вересня у приміщенні Вищої ради правосуддя відбулася зустріч Голови ВРП Ігоря Бенедисюка із представниками дипломатичних установ країн Великої сімки. Країни Великої сімки представляли: від Посольства Італійської Республіки в Україні − Надзвичайний i Повноважний Посол Давіде Ла Чечіліа, Перший секретар Посольства, відділ з політичних питань, Лука Трабальца; від Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні − Директор Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку USAID Сюзан Фріц; від Посольства Японії в Україні − Радник, Перший секретар Посольства Дайсуке Мінаміно; від Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні − Постійний заступник Посла Вольфґанґ Біндзайль; від Посольства Французької Республіки в Україні − Тимчасовий повірений у справах Крістоф Ле Ріголєр; від Посольства Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні − Перший секретар Посольства Ребекка Лохна; від Посольства Канади в Україні − Тимчасовий повірений у справах Карім Моркос, перекладач Ірина Лаврів, від Представництва Європейського Союзу в Україні − Керівник Програм співробітництва Беренд де Гроот.

Під час зустрічі представники дипломатичних установ країн Великої сімки відзначили прозорість процесу проведення конкурсу до Верховного Суду. Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа зазначив, що ця зустріч – гарна нагода обмінятися думками і прослідкувати еволюцію процесу добору суддів до Верховного Суду, а також розповів, що представники країн Великої сімки, які зібралися у ВРП – це «група країн підтримки реформ в Україні». «Судова реформа є ключовою  в утвердженні верховенства права, покращенні бізнес-середовища і залученні іноземних інвестицій», – зауважив Посол та наголосив на важливості прозорого перебігу процесу реформування в законодавчому полі із забезпеченням справедливого добору для всіх учасників.

На запитання представників дипломатичних установ країн Великої сімки, чи враховувалися негативні висновки стосовно кандидатів, надані Громадською радою доброчесності, Голова ВРП Ігор Бенедисюк відповів: «Ми дуже ретельно перевіряємо всю інформацію, надану ГРД, однак розцінюємо повторне надсилання ГРД десятки разів однієї і тієї самої інформації як спробу заблокувати розгляд матеріалів. Саме Вища рада правосуддя має прийняти рішення, і ми відповідально ставимося до цього завдання. Хочу запевнити: ми розуміємо, що становлення нової судової системи – це наше головне завдання, яке ми вирішуємо. В Україні зараз відбувається і судова реформа, і становлення громадянського суспільства, яке також перебуває на стадії росту. Тому ми маємо дуже зважено оцінювати інформацію, що надходить».

Голова ВРП звернув увагу представників посольств на те, що Громадська рада доброчесності була створена при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України і має дорадчий голос при прийнятті ВККСУ рішень: «Повноваження ГРД − встановити інформацію, яка може свідчити про недоброчесність кандидата, і повідомити ВККСУ. При цьому негативний висновок ГРД ще не означає негативного висновку ВККСУ, бо саме ВККСУ уповноважена та має право прийняти рішення щодо висновку ГРД».

Вci новини